Kom sovende til bedre løbepræstationer

Som løber kommer man da ikke sovende til bedre løbepræstationer og personlige rekorder. Eller hvad?

Mange dygtige løbere fokuserer på stramme træningsprogrammer, sunde kostvaner og dyrt løbeudstyr for at forbedre deres løbepræstationer, men glemmer i forbifarten en vital faktor, der er mindst lige så vigtig; en god nats søvn.


Når du er voksen, er det anbefalet, at du får mindst 7 timers søvn, og er du atlet eller træner du mere end 15 timer om ugen, anbefales det faktisk, at du sover mindst 9 timer. Hver nat. Det ændrer dog ikke på, at søvn altid gavner en aktiv hverdag.

 

Her er 5 grunde til, hvorfor det er vigtigt at få en god nats søvn, når du er løber.

 


  1. 1. Mentalt fokus og styrke: Vi kender det alle. Du er træt i hovedet og kan slet ikke koncentrere dig. Du føler dig uskarp og har lettere ved at give op. Studier peger på, at en god nattesøvn kan booste præstationsevnen med 5-10% sammenlignet med, hvis man sover for lidt.

  2. 2. Restitution: Når du sover, restituerer du bedst. Derfor er det meget simpelt; desto længere tid du sover, desto længere har du tid til at restituere ordentligt, opbygge muskler og blive fysisk klar til igen at yde 100%.

  3. 3. Dårlige madvaner: Det er vigtigt at spise ordentligt, hvis du vil forbedre dine præstationer på løbebanen. Når vi ikke sover nok, har vi en tendens til at overspise eller vælge usunde fødevarer, der ikke giver kroppen den næring, den har brug for, for at restituere og blive stærkere. 

  4. 4. Gå ikke glip af træningspas: Hvis du sover så lidt, at du er træt om dagen, er det svært at yde det optimale, når du træner. Desuden er træthed også tit en af grundene til, at vi bliver liggende på sofaen i stedet for at træne.

  5. 5. Undgå skader: Skadesrisikoen stiger, når kroppen ikke får tid til at reparere muskler og sener. Er du træt og uoplagt, kan det ligeledes øge risikoen for pludseligt opståede skader, fordi du eksempelvis er ukoncentreret og laver en forkert bevægelse.