Et drømmescenarie: Snack dig til bedre søvn

Måske lyder det lidt for godt til at være sandt. Men den er heldigvis god nok. De rigtige mundgodter kan udrette mirakler for de vigtige nattetimer på langs.

Den hemmelig opskrift på en god nats søvn er hormonet melatonin. En slags trylle-søvn-hormon, der hjælper din krop med at holde styr på, hvornår det er tid til at slumre, koble af og falde til ro. Melatonin produceres allerbedst i bælgragende mørke, men du kan også spise dig til at sende din krop og dit sind godt på vej mod drømmenes og stjernernes land.

Så læs med herunder, hvis du vil have svar på, hvordan du strategisk kan snacke, inden hovedet rammer puden, og dynen smyger sig om din krop.

MÆLK. En kærlig håndsrækning mod din søvn, fordi det sætter gang i kroppens produktion af melatonin. Med et glas mælk i maven bliver dine muskler afslappet og kvaliteten af din søvn forbedret. Grunden? Mælk er rigt på tryptofan og magnesium – to vigtige ingredienser, hvis du vil smede din søvn stærkere.

BANAN, APPELSIN, KIWI. Tre frugter, der alle bidrager til at realisere drømmen om en god nats søvn. Og igen er det berygtede fald-i-søvn-hormon melatonin på spil. Når du sætter tænderne i disse eksotiske frugter i alle regnbuens farver, fortæller det nemlig kroppen og musklerne, at den og de skal slappe af. What’s not to like?

MANDLER, CASHEWNØDDER. En håndfuld nødder er i sig selv en god snack, og så skal de bestemt ikke overses, når det kommer til din søvn. Nødder er nemlig rige på magnesium, der ikke bare er et hvilket som helst mineral. Magnesium kan løfte din søvn til nye højder, fordi det får dig til at sove som en baby – helt roligt og ekstra dybt.

SPINAT, BROCCOLI. Skal du se måner og stjerner, kan du ikke komme udenom Sundhedsstyrelsen grøntsags-anbefalinger: 6 om dagen. Især spinat og broccoli hjælper din krop med at øge mængden af melatonin. Blend dem i en smoothie eller bland dem i salaten. Valget er dit!

KAMILLETE, HONNING. Den omsorgsfulde og kærlige kombination, når du har ondt i halsen. Eller blot vil sove bedre om natten. Den gule blomst smører din krop indefra med ro og harmoni, og på den måde er du godt på vej til at blive lullet i søvn. Honningen har samme gode effekt. Drik din te et par timer inden du skal sove.

De vigtigste sov-godt hormoner, vitaminer og mineraler:

 • Melatonin: det berygtede og jagtede søvn-hormon.
 • Tryptofan: igangsætter produktionen af melatonin.
 • Magnesium: får dig til at slappe af.
 • Serotonin: afstresser krop og hjerne.
 • Kalcium: virker muskelafslappende.
 • Ja, det kan man godt. Det lyder måske lidt for godt til at være sandt, men den er nu god nok. Opskriften på den perfekte søvn omhandler i store træk hormonet melatonin. Melatonin produceres allerbedst i bælgragende mørke, men man kan faktisk også aktivere hormonet gennem mundgodter.

 • Hvis du gerne vil fremskynde din skønhedssøvn, er der nogle specifikke mundgodter, som du sagtens kan finde en fast plads i køleskabet til.

  Mælk er fantastisk til at fremskynde søvnen, da det sætter et ordenligt skub i kroppens produktion af melatonin. Mælk indeholder nemlig både trypofan og magnesium, som afslapper dine muskler og forbedrer din søvnkvalitet.

  Du kan også hygge med lidt lækre snacks inden sengetid såsom en banan, appelsin, kiwi, mandler, spinat eller et varmt kop kamillete med honning. Alle disse herligheder sætter nemlig også et godt skub i produktionen af melatonin.