Sov bedre med faste sengetider og daglige soveritualer

< Tilbage til guides

Hvis du kender følelsen af ikke at kunne falde i søvn, når dit hoved rammer puden om aftenen, bør du læse videre. Her vil vi nemlig komme ind på, hvordan du giver dig selv de bedste rammer for at sove godt.

Det korte svar kommer her:

“Jagten på den gode nattesøvn begynder, fra du vågner om morgenen, og så er fidusen faste sovetider og daglige soveritualer - både hos børn og voksne”

Ønsker du helt konkrete eksempler på, hvad vi mener, giver vi dig et hverdagseksempel herunder, som er udarbejdet på baggrund af forskning i den gode nattesøvn fra Harvard Medical School.

Om morgenen

 • Stå op på samme tidspunkt hver morgen - det gælder også i weekenderne. På den måde får du nemlig indstillet dit biologiske ur, hvilket er afgørende for at falde i søvn om aftenen.
 • Drik allerhøjest én kop kaffe fra morgenstunden - og helst koffeinfri, hvis du ikke vil påvirke din nattesøvn. Hvis du får for meget kaffe og koffein først på dagen, kan det nemlig påvirke resten af din dag og aften.
 • Det er en god ide at dyrke udendørs motion fra de tidlige morgentimer. Eksempelvis kan en halv times gåtur i dagslys hjælpe dig med en bedre søvn om natten.


Om aftenen

 • Til aftensmad skal du spise en let middag, for hvis du har spist for meget, kan det påvirke din nattesøvn, da kroppen så bruger sin energi på at fordøje maden i stedet for at restituere, som den burde. Vi anbefaler derfor generelt, at du spiser aftensmad minimum to timer før, du går i seng.
 • Når mørket falder på, er det en god ide at undgå mad og drikke, der indeholder koffein og sukker som eksempelvis alkohol, sodavand, kaffe og chokolade.
 • Minimum 30 minutter før, du går i seng, skal du lukke ned for alle dine skærme. Lyset fra de mange elektroniske dimser, vi omgås med, stimulerer nemlig vores hjerne, hvilket gør det sværere at falde i søvn.
 • Gør dit soveværelse klar til nattens skønhedssøvn ved at slukke lyset, trække gardinerne for og sørge for, at der er en behagelig og kølig temperatur i rummet. De fleste sover bedst ved 16-18 grader.
 • Når det endelig er sengetid, anbefaler vi, at du går i seng på samme tidspunkt som dagen før. Som voksen skal du helst have 7-9 timers søvn hver nat.
 • Hvis ikke du kan falde i søvn efter 15 minutter, skal du forlade soveværelset og gå ind i et andet rum. I det andet rum, som eksempelvis din stue, kan du læse i en bog (og ikke på en skærm), indtil du føler træthed igen - typisk efter 15-20 minutter. Du går nu tilbage i seng og sover godt, håber vi.

Kilder:
https://costume.dk/sundhed/7-ting-du-burde-spise-inden-sengetid
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/better-sleep-naturally

Kontinentalsenge som vil give dig bedre nætter
Jupiter Wood

As low as 14.999,00 kr.

Atlas Wood

As low as 14.999,00 kr.

Atlas

As low as 14.999,00 kr.

Elevationssenge som vil give dig bedre nætter
Jupiter Wood

As low as 20.999,00 kr.

Jupiter

As low as 11.999,00 kr. Førpris 20.999,00 kr.

Atlas Wood

As low as 20.999,00 kr.

Atlas

As low as 20.999,00 kr.

 • 100 dages prøve
 • Bedst i test
 • Gratis levering