bedre stephania

At sove godt om natten handler ofte om at have det godt om dagen, og 8 Bedre Søvnråd kan ændre det hele.

Copy Cille Normand

Foto Dennis Morton

Vi er gået sammen om et søvneksperiment med Stephania Potalivo. Fordi hun sover dårligt om natten. Men nogle få, bedre søvnråd kan ændre alt. Både for Stephanias søvn — og for din.


Vi er gået sammen om et søvneksperiment med Stephania Potalivo. Fordi hun sover dårligt om natten. Men nogle få, bedre søvnråd kan ændre alt. Både for Stephanias søvn — og for din.


Der er mange, der sover dårligt om natten. Stephania Potalivo er én af dem. Ja, hendes nattesøvn er faktisk mere blevet en stressfaktor i stedet for dagens højdepunkt. Det påvirker hendes humør, og det påvirker hendes selvværd. Den dårlige nattesøvn er specielt udtalt i travle perioder, hvor hun ved, hun skal tidligt op. Ja, efterhånden er Stephanias seng mere blevet forbundet med noget, hun selv synes, hun ikke er særlig god til — nemlig at sove..

Men vi ved, at god søvn ændrer alt. Og vi ved, at vi alle sammen kan komme til at sove meget bedre ved blot at ændre på nogle få, enkle ting og rutiner, der hjælper den gode søvn på vej.


Vi har derfor udfordret Stephania med et søvneksperiment den seneste måned, hvor hun har skullet prioritere sin søvn ved at følge en håndfuld af vores 8 Bedre Søvnråd, som vi ved giver ro i krop og sind. Derfor har Stephania indført følgende fire rutiner, der har hjulpet hende på vej mod bedre nætter:


  1. 1.Stephania er begyndt at lufte godt ud i sit soveværelse og ofte skifte til rent, lækkert sengetøj.
  2. 2.Hun får frisk luft og motion hver dag — og gåture med hunden Jessie tæller selvfølgelig også med.
  3. 3.Hun får ingen koffein efter kl. 16.00.
  4. 4.Hun har gjort det til en fast rutine at fjerne sin makeup efter aftensmaden, inden hun skifter til hyggetøj, hvorefter hun slapper af i sin sofa.


Hvilke af vores 8 Bedre Søvnråd vil du indføre for at få bedre nætter og dermed bedre dage?

8 bedre søvnråd

    1. Skab et bedre sovemiljø:
      Nattesøvn og at gå i seng skal være noget, du ser frem til. Derfor er det en god idé at skabe et rart soveværelse med en ordentlig seng. Hold dit soveværelse rent, opryddet og gør det indbydende for dig selv at være derinde, så det bliver et sted, hvor du har lyst til at bruge tid. Derudover er et godt, lille tip at lufte ud i soveværelset inden sengetid, fordi din krop sover bedst i et køligt rum, der er cirka 18° grader varmt.

    1. Få bedre søvnrutiner:
      En fast døgnrytme er altafgørende for at få mest muligt ud af timerne, du sover. Det betyder, at det er en god idé at stå op og gå i seng cirka på samme tidspunkt hver dag. Afsæt 7-8 timer til søvn hver nat — uanset hvor busy du er. En uregelmæssig døgnrytme påvirker din søvnkvalitet og dit generelle velvære. Søvn styrker derimod både din krop og dit sind, da væksthormoner stiger under dyb søvn, imens mængden af stresshormoner falder.

    1. Kun til søvn og til sex:
      Dit soveværelse er ikke dit arbejdsværelse eller forlængelsen af din stue. Dit soveværelse er et elektronisk helle, der skal reserveres til søvn og til intime øjeblikke.

    1. Brug tid på at slappe af:
      Det er en god idé at gøre det til en vane at ‘wind down’ hver aften, inden du skal sove. Afsæt en times tid inden sengetid til at slappe af ved at høre musik, læse, tage et varmt bad, you name it. Hvis det er svært at slappe af, kan du dæmpe belysningen for at signalere til kroppen, at det er tid til at få ro på.

    1. Ingen koffein efter kl. 16.00:
      Koffein rimer ikke på afslapning eller på god søvn. Derfor er det en god idé at undgå koffeinholdige drikke som kaffe, te, cola og energidrikke efter kl. 16:00. Ligeledes bør alkohol og rygning også begrænses, da disse stimuli ikke er gode venner med søvn.

    1. Få rørt kroppen:
      A little sweat ain't never hurt nobody. At få pulsen op forbedrer din søvnkvalitet og gør samtidig din fysiske og psykiske sundhed mere robust. Det er derfor rigtig godt at få rørt kroppen dagligt — både for at få det godt og for at sove godt.

    1. Spis bedre:
      Et stabilt blodsukker hjælper med at fremme rolig og uforstyrret søvn. Det er derfor en rigtig dårlig idé at spise stort måltid lige inden sengetid, ligesom det heller ikke er ideelt at gå sulten i seng.

    1. Efterlad bekymringerne:
      Én ting, der forstyrrer din krop, er bekymringer. Derfor er det en god idé at afsætte tid om aftenen til at skrive dine tanker ned, så du fysisk kan parkere dem uden for dit soveværelse. Mindfulness og andre afslapningsteknikker kan også hjælpe med at berolige dit sind inden sengetid.