< Tilbage til guides

Når du sover godt, jager du de tomme og triste tanker væk

Har du i en længere periode kæmpet med dårligt humør, indre tomhed og gennemgribende tristhed uden at vide hvorfor, så lider du muligvis af en depression.

Depression

En depression behandles typisk fra mange vinkler eksempelvis med medicin eller motion, sund kost og terapi. Og selvom søvn ikke i sig selv kan bekæmpe de triste tanker, kan den gode nattesøvn faktisk gøre en positiv forskel for dig og dit humør. For god og sund søvn giver mere overskud og mod på livet viser den seneste forskning på området.

Dårlig søvn kan omvendt gøre os mere irritable, mere følsomme og mere tilbøjelige til at aflyse aftaler, hvilket kan gå udover vores psykiske helbred. Det gælder særligt, hvis det er et mønster, der strækker sig over flere uger.

Men hvordan kommer du så i gang med at sove bedre? Det kan du finde svar på her, hvor vi guider dig til en bedre søvn, hvis du lider af triste tanker - og muligvis en depression.

Råd 1 - skab en stabil søvnrytme

  • For at opnå en god nattesøvn anbefaler vi, at du giver dig selv en stabil søvnrytme hver dag. En stabil søvnrytme er vigtig for os alle, men det har særlig stor betydning, hvis du enten sover meget i løbet af en dag, sover meget sent om aftenen eller sover meget længe om morgenen. På den måde får din krop nemlig ikke den samme dybe og restituerende søvn, som hvis du sov indenfor det anbefalede.
  • Vi anbefaler, at du som udgangspunkt går i seng inden midnat og står op før kl. 9 om morgenen - også i weekenderne. Det bedste vil være, hvis du sover og vågner samme tid hver dag. På den måde sikrer du nemlig dig selv den sundeste søvn, samtidig med at du sover de 7-9 timer pr. nat, som er det anbefalede.
  • Altså kan en stabil døgnrytme gøre en forskel for både kvaliteten og mængden af din søvn, hvilket spiller en væsentlig rolle for dit humør og dit generelle velbefindende.

Råd 2 - lav noget hyggeligt inden sengetid

  • Vi ved godt, at det er lettere sagt end gjort at skabe en stabil søvnrytme. Hvis de negative tanker hober sig op i hovedet inden sengetid, kan det nemlig være svært at sove, selvom du har intentionen. Heldigvis er der råd til at hjælpe det på vej.
  • Inden sengetid kan det være en god ide at lave noget hyggeligt. Med det mener vi, at du skal skabe nogle hyggelige rutiner, inden du skal sove. Her er det oplagt, hvis du prioriterer afslappende aktiviteter som eksempelvis at læse tyve sider i din yndlingsroman, at tage et varmt bad eller at lytte til beroligende musik - i den sammenhæng fraråder vi også, at du anvender din telefon eller tablet lige inden sengetid, da det blå lys fra skærmen forstyrrer din søvntrang.
  • Når du har besluttet dig for et hyggeligt og afslappende før-du-skal-sove-ritual, er det vigtigt, at du konsekvent gennemfører det hver aften, selvom det i perioder kan være svært at fastholde den gode intention.

Råd 3 - hav en komfortabel og støttende seng

  • Jagten på den gode nattesøvn handler ikke kun om faste rammer og rutiner. Din seng spiller nemlig også en væsentlig rolle, når du skal sove godt. Det betyder, at du skal være godt tilpas, når du ligger i din seng. Derfor bør du overveje, om din nuværende madras passer til dig.
  • For at få den optimale støtte hele natten er det vigtigt, at fastheden i din madras passer til det, du vejer. Vejer du under 75 kg, anbefaler vi en medium fast madras, og vejer du mere end 75 kg, anbefaler vi i udgangspunktet en fast madras.
  • Hvis du har det varmt om natten, kan du også overveje, om du skal investere i kølende tilbehør til din seng som eksempelvis en temperaturregulerende madras, dyne eller hovedpude.
  • Døjer du med rygsmerter eller dårlig blodcirkulation, kan en elevationsseng også være en god investering, da du nemt kan indstille sengens liggeposition, alt efter hvad dine behov er.

Opsøg egen læge i tilfælde af depression

Er du ikke sikker på, om du har en depression, eller har du en ubehandlet depression, anbefaler vi til hver en tid, at du laver en aftale med din egen læge. Det giver afklaring, og så kan du hurtigst muligt komme i gang med den rigtige behandling, for det er ikke muligt at sove sig ud af en depression.

Kilder:
https://jyllands-posten.dk/nyviden/ECE9105677/daarlig-soevn-kan-foere-til-depression/
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/psyke/sygdomme/depression/depression-en-oversigt/
https://udforsksindet.dk/metoder-bekaempe-depression/
https://videnskab.dk/krop-sundhed/soevnmangel-goer-os-deprimerede

  • Det er usandsynligt, at du udvikler depression af for lidt søvn alene, men mangel på søvn kan dræne dig for overskud, gøre dig irritabel og mere følsom, hvilket på sigt kan resultere i en depression.

  • En fast døgnrytme kan forbedre din søvn, da du dermed får den samme mængde søvn hver nat. Derudover bliver din hjerne også vant til at blive træt på det samme tidspunkt hver dag. Afslappende aktiviteter som læsning eller puslespil inden sengetid hjælper også kroppen med at falde til ro. Du skal også sove i en seng, som passer godt til dig, så du får den rette komfort og støtte i løbet af natten.