< Tilbage til artikler

Den korrekte temperatur i soveværelset

Når du skal sove godt, er det vigtigt, at du har det rart. Er du en af de mange, der bruger tid på at vende og dreje dig i sengen, kan det hænge sammen med, at du enten har det for varmt eller for koldt under dynen.

Så hvad er den rigtige temperatur i dit soveværelse egentlig?

Den optimale nattetemperatur

Der findes ikke en nattetemperatur, som passer til alle. Den bedste temperatur for de fleste vil dog alligevel være mellem 16-18 grader. Samtidig er det sundest at sove i et forholdsvist køligt rum - selvfølgelig uden at du fryser.

Hvis det er køligere end det angivne, bruger kroppen meget energi på at holde varmen, mens kroppen i et meget varmt soveklima bruger kræfter på at danne sved for at aflede varmen.

Sover du for koldt, er der samtidig stor risiko for at danne skimmelsvamp i soveværelset på grund af temperaturforskelle mellem rummene. Når den varme luft fra de andre rum spreder sig til det kølige soveværelse, vil det danne kondens på vinduer, vægge og lofter, hvilket kan føre til fugt og skimmelsvamp - særligt hvis temperaturen i soveværelset konsekvent er mere end 5 grader under temperaturen i de andre rum.

Sover du bedst i et rum, der er 16-17 grader eller koldere, anbefaler vi, at du skruer op for varmen om dagen for at forhindre udviklingen af skimmelsvamp.

Er du en af dem, der oplever at sove bedst eksempelvis ved en lav temperatur, skyldes det typisk, at du har vænnet dig til det. Altså regulerer din krop temperaturen bedst, når du sover i kølige omgivelser, og så har du fundet frem til den temperatur, hvor du er såkaldt “termomæssig neutral”. Hvis du afviger fra dén temperatur, vil du opleve, at du enten fryser eller sveder om natten, og det vil påvirke den gode nattesøvn.

Den rigtige temperatur om natten handler derfor i høj grad om, hvad du har vænnet din krop til.

Stadig i tvivl?

  • Det rigtige temperatur i soveværelset er individuel.
  • De fleste sover bedst i et køligt soveværelse mellem 16-18 grader.
  • Når du sover køligt, skal du være opmærksom på risikoen for skimmelsvamp.

Hvis du fryser om natten, kan du finde kærkomne råd her. Har du det omvendt for varmt, når du sover, er der gode råd at hente lige her.

Kilder:
https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvilken-temperatur-er-bedst-sove-i
https://www.bolius.dk/pas-paa-med-koeligt-sovevaerelse-23326/

  • For de fleste syvsovere skal den anbefalede sovetemperatur ligge mellem 16-18 grader. Hvis det er køligere i dit soveværelset, vil kroppen bruge meget energi på at holde varmen. På samme måde vil kroppen bruge meget energi, hvis du sover i en for høj temperatur.

  • Den rigtige temperatur i soveværelset er individuel - dog anbefales en temperatur mellem 16-18 grader. Der er selvfølgelig også nogle, som foretrækker et koldere soveværelse, hvilket også er helt okay. Dog skal man bare have i menté, at jo køligere soveværelset er, des mere energi skal kroppen bruge på at holde varmen. Derudover er risikoen for dannelse af skimmelsvamp også højere.