< Tilbage til artikler

Undgå den forstyrrende nattesved

Vi kender alle til sved under armene, på panden og ned ad ryggen efter en løbetur - eller når det bare er varmt udenfor. Det er ikke altid lige rart, når det sker, men kropssved er fuldstændig uundværligt, når kroppen skal køle sig selv ned. Men svedeture om natten er noget andet. Det kan nemlig være ekstremt forstyrrende for din nattesøvn, når du vågner op og er badet i sved.

Så læs med her og bliv klogere på, hvorfor du sveder om natten og hvordan du gøre en ende på de natlige svedeture.

Hvorfor sveder man om natten?

Sved er en helt normal del af livet og er også én af de mange ting, som er unikke ved os mennesker - vi er nemlig et af de få dyr, som overhovedet kan svede.

Faktisk går du konstant rundt og udskiller vand fra kroppen, også når du sover. Men hvor meget sveder man om natten? Du mister omkring 200 ml væske hver nat. Det meste af dette væsketab kommer fra dit åndedræt og kan derfor ikke rigtig betegnes som sved. Væsken fra åndedrættet ender ude i soveværelset og er derfor ikke forstyrrende for din søvn.

Men når du sveder meget om natten, siver sveden ned i sengen og kan virkelig forstyrre din søvn. Vi kan nok alle skrive under på, at det ikke er rart at ligge ovenpå fugtigt sengetøj. Derudover kan svedeture om natten køle din krop for meget ned, og du bliver derfor mere modtagelig overfor virus, bakterier og sygdom. Vågnede du om natten? Få styr på din søvn med disse råd her.

Hvorfor sveder jeg så meget om natten?

Hvorfor sveder jeg om natten? Det kan der være mange grunde til. Én almindelig forklaring er, at temperaturen i soveværelset simpelthen er for høj. Hvis din kropstemperatur sniger sig over de magiske 37 grader, vil din krop automatisk producere sved for at komme af med overskudsvarmen. Ønsker du at vide mere om, hvordan temperaturen i dit soveværelse påvirker din søvn, kan du læse videre her.

En hyppig årsag til, at kvinder kan døje med sved om natten er overgangsalderen. Man oplever pludselige hedeture, hvilket får kroppen til at køle sig selv ned med sved. Det er en helt normal reaktion, men det kan stadig være mægtig forstyrrende for nattesøvnen.

Alkohol kan også sende dig igennem en ordentlig svedtur om natten. Nogle siger, at kroppen sveder alkoholen ud, når du sover, men det er ikke rigtigt. Når du drikker alkohol, stiger hjerterytmen og blodkarrene i huden udvider sig. Det kan gøre, at huden føles varm, hvilket får kroppen til at producere sved.

Mange oplever, at de har det varmt om natten, når de skal præstere dagen efter. Det skyldes typisk nervøsitet og spænding i kroppen, som kan være med til at skabe ekstra meget kropsvarme.

Hvorfor koldsveder jeg om natten?

Dine natlige svedeture kan også skyldes andre ting end et varmt soveværelse. Mange af os har oplevet, at vågne op badet i koldsved om natten. Koldsved adskiller sig fra almindelig nattesved, da det ikke skyldes en overdreven varm kropstemperatur. Faktisk fryser du ofte imens, og er nødt til at blive under dynen. Det er en god idé at være opmærksom på koldsved, især hvis det ofte sker. Det kan nemlig være tegn på sygdom.

Det er helt normalt at koldsvede om natten, når du f.eks. er ramt af influenza. Kroppen bekæmper virussen ved at hæve kropstemperaturen og ‘sveder’ så at sige sygdommen ud.

Men hyppig koldsved over en længere periode kan være tegn på lavt blodsukker og blodtryk, og kan i værste tilfælde være et symptom på kræft. Hvis du oplever dette, bør du blive undersøgt af en læge.

Koldsved kan også opstå, hvis du har mareridt. Det kan udløse frygt i hjernen, og sætter gang i kroppens alarmberedskab - og her er koldsved ét af symptomerne. Hvis du ofte koldsveder, kan det også være tegn på, at du har stress eller angst.

Hvordan undgår man at svede om natten?

Der er mange ting, som du kan gøre for at undgå nattesved. Den primære er, sænke temperaturen i sengen og i soveværelset. Eksempelvis ved at sove i en seng, som er lavet af mere ventilerende materialer. Et ventilerende materiale kan være latex, der er mere åndbart end eksempelvis memory-skum.

Vores Mayan topmadras består af 100% naturlatex. Det gør topmadrassen både kølig og ventilerende, og samtidig er Mayan et særdeles allergivenligt valg.

En anden særdeles oplagt topmadras er vores Polar topmadras. Topmadrassen er produceret med naturligt grafit på den ene side, der gør, at topmadrassen virker kølende, når du har det varmt.

Om sommeren kan det hjælpe at skifte til en sval dyne, der er beregnet til mere varme nætter eller hvis du bare generelt har det varmt om natten. Er du interesseret i en aktivt kølende dyne, kan vi anbefale vores Polar dyne, .

Et åbent vindue i løbet af natten kan også sænke temperaturen i soveværelset og redde dig fra at svede voldsomt om natten. Du kan også rulle gardinerne ned i løbet af dagen. Det forhindrer solens stråler at nå ind i soveværelset og holder temperaturen nede.

Polar

Det kølende valg


Undgå koldsved om natten

Eftersom koldsved ikke opstår på grund af varme, er det heller ikke noget, som kan fikses ved at åbne et vindue eller skifte til en sommerdyne.

Hvis du fryser og sveder om natten en nat eller to, er det højst sandsynligt kroppens reaktion på en influenza. I dét tilfælde er der ikke så meget at gøre, udover at give kroppen tid til at svede feberen ud. Hvis du har koldsveder over længere tid, kan det som sagt være et symptom på mere alvorlige sygdomme. Hvis du er i tvivl, bør du kontakte din læge.

Hvis du koldsveder på grund af stress og angst, bør du hurtigt identificere årsagen og forsøge at nedbringe den. Det er desværre ikke altid muligt at blive stress og angst kvit hurtigt, men det er kun mere grund til at komme i gang med det samme. Både for dit mentale helbred og din nattesøvn.

Kilder: Sleep Foundation. & Healthline.

  • Når du sveder om natten, er det fordi, din krop prøver at komme af med overskudsvarme. Typisk sveder man om natten, hvis man er syg, stresset eller hvis temperaturen i soveværelset er for høj.

  • Der er flere ting, du kan prøve af, hvis du ofte sveder om natten. Om sommeren kan du lade et vindue stå på klem om natten, så du kan få frisk og kølig luft ind i soveværelset. Derudover kan du prøve at udskifte din topmadras med en latex topmadras, som både er ekstremt åndbart og ventilerende. Du kan også udskifte din dyne med en køligere dyne, som kan regulere kropstemperaturen i løbet af natten.

Serier

Vores tre serier