< Tilbage til guides

Sov bedre, selvom du har slidgigt

Hvis du har smerter om natten, kan det næsten være umuligt at få en god nattesøvn. Hvis du for eksempel vågner, hver gang du vender dig, eller du har svært ved at vende dig, kan det betyde, at du aldrig bliver ordentligt udhvilet og er træt om dagen.

Heldigvis er der flere ting, du selv kan gøre, for at forsøge at forbedre nattesøvnen, selvom din gigt gør det vanskeligt.

Og der er god grund til at få styr på søvnen. Det er om natten, at kroppen får fornyet energi, og det har en lang række negative konsekvenser at sove dårligt om natten - blandt andet kan for lidt søvn faktisk være med til at forværre din gigt og de gener, den giver.

Derfor har vi samlet vores bedste råd til en bedre nattesøvn - på trods af gigt.

  1. Sørg for, at de problematiske led er varme, inden du skal sove. Du kan eventuelt bruge en varmepude eller lignende til formålet.

  2. Er din madras god nok? Hvis din madras er for blød, kan det være sværere at vende sig uden smerter - og er den for hård, kan det være ubehageligt. Sørg derfor for at få en fasthed, der passer til din vægt og krop. Du kan eventuelt læse vores guide til at vælge den rigtige fasthed her.

  3. Prøv at lægge en pude mellem knæene. Hvis du sover på siden, vil det for mange have en aflastende effekt på knæ, ryg og hofte at have en pude mellem benene.

  4. Hvis du tager smertestillende medicin, kan du med fordel sørge for at time det, så du er smertedækket, når du skal falde i søvn og sove.

  5. Ofte kan en generel forbedring af dit sovemiljø også hjælpe dig til en bedre søvn. Sørg for en behagelig temperatur i soveværelset, at rummet er helt mørkt og så stille som muligt. Luft ud, inden du går i seng. Det hjælper ikke på smerter, men det kan gøre, at der i det mindste ikke er andet, der vækker dig.

  6. Sluk tv, telefon og computer om aftenen - helst en time inden du skal i seng. Skærmenes blå lys forstyrrer dit biologiske ur og gør det sværere at falde i søvn.

  7. Pas på med sovemedicin. Sovemedicin er en nødløsning, og risikoen for at blive afhængig er stor. Man bør ikke tage sovemedicin i længere tid ad gangen, og derfor er det også fornuftigt at finde en anden løsning, hvis man har søvnbesvær på grund af kroniske smerter. Tager du også smertestillende, bør du udvise endnu mere forsigtighed. Vi anbefaler, at du konsulterer en læge, hvis du overvejer sovemedicin.

  8. Undgå alkohol. Selvom alkohol nogen gange kan gøre det nemmere at falde i søvn, ødelægger det din søvnkvalitet. Det forhindrer nemlig, at du kommer ned i de søvnfaser, hvor kroppen og hjernen for alvor restituerer.

Nogle af rådene afhænger selvfølgelig også af, hvor slem gigten og især dine smerter er. Ofte vil det også være en god idé at søge råd og vejledning ved egen læge. Ved mange gigtformer er der nemlig også tiltag, der mere generelt kan mindske gigtgenerne, så det er bestemt også værd at undersøge.

  • Søvn hjælper din krop med at restituere, genopbygge ødelagte celler og skærpe hjernens evne til at tænke. Når du sover for lidt eller for dårligt, får din krop ikke energien til at komme ordenligt gennem dagen og dit helbred betaler prisen.

  • Det er helt essentielt, at du har en god madras, der passer til din krop og kan aflaste den i søvnen. Det kan også være en rigtig god idé at have en ekstra pude til at lægge en pude mellem knæene, for bedre at kunne slappe af.