Søvnfakta

Søvn er en af de vigtigste elementer til at sikre, at dig og din krop har det godt. Det er når du sover, at kroppen restituerer og producerer hormoner, som er vigtige for dit velbefindende i løbet af dagen. Andre ting der sker, mens du sover, er at stresshormoner, kropstemperatur, puls og blodtryk alle sænkes, mens immunforsvaret aktiveres. At få for lidt søvn kan påvirke din appetit, dit humør, din koncentrationsevne på kort sigt og dit mentale helbred på lang sigt.

Normalt behøver en voksen person cirka 6-9 timers søvn per nat, men søvnbehovet kan stige, hvis du eksempelvis dyrker motion, stresser meget eller er syg. Kroppen restituerer under søvnen, hvorfor behovet for at sove kan stige, når kroppen får brug for mere hvile.

Søvnens faser

Når vi sover, så går vi igennem forskellige faser, hver med forskellige egenskaber og med forskellige virkninger på din krop. Der findes fire faser, som er følgende:

Fase 1. Døsig stadie: Du veksler mellem at sove let og være vågen. Der skal næsten ingenting til, før du vågner.

Fase 2. Lette søvn: Her begynder søvnen at blive lidt dybere, hjerterytmen bliver roligere og mere stabil. Du er stadigvæk relativ nem at vække.

Fase 3. Dybsøvn: Dette er den vigtigste fase af din søvn. Det er her, hvor du sover mest tungt, og derfor er sværest at vække. Det er her, hvor kroppen restituerer.

Fase 4. REM-søvn: Det er, hvor hjernen bliver aktiv, hvor vi starter med at drømme og bearbejder vores tanker og ”renser tavlen ren”.

Det at drømme er noget som vi mennesker har spekuleret over, hvorfor vi egentlig gør. En del har en teori om, at det er gennem vores drømme, at vores nervesystem bearbejder information, som hjernen bliver udsat for i løbet af dagen. Andre har en teori om, at når vi sover, så er hjernens forståelse af tid og rum mindre aktivt, hvorfor vi drømmer både om fortid og fremtid.

De fleste oplever at have søvnproblemer på et eller andet tidspunkt i deres liv. Dette er ganske almindeligt og kan være forårsaget af blandt andet stress, depression, angst, alkohol og koffein. Det er vigtigt, at du prøver at komme til ro og slippe dine tanker, inden du prøver at lægge dig til ro. Så vil kroppen og hjernen slappe mere af, hvilket vil gøre det nemmere at falde i søvn.

Men for at vi skal lykkes med at restituere vores krop, at drømme og ikke vågne op ofte, så behøver du et godt og behageligt sted at sove. Det er her, hvor vi hos Bedre Nætter kommer ind i billedet og kan tilbyde dig en seng, der giver dig den rette støtte og komfort. Vi kan hjælpe dig hele vejen fra valg af seng til valg af dyne. Her vil vi anbefale dig en kontinentalseng i størrelse 180x200. For at hjælpe dig med at gøre det mere personligt, så kan vi anbefale forskellige topmadrasser fra vores udvalg, der passer til forskellige mennesker afhængigt af hvilken temperatur de foretrækker. Det samme gælder for vores dyner. Et eksempel på en topmadras der passer til rigtig mange, er vores Mayan topmadras, som består af 100% organisk latex og dermed er ekstrem allergivenlig. Når det kommer til vores dyner, har vi et bredt udvalg af kvalitets dyner af naturlige materialer, som kan være med til at forbedre din søvn.

Hvis du har spørgsmål til vores topmadrasser, dyner eller nogle af vores andre produkter, så er du velkommen til at kontakte os. Du kan kontakte os via telefon, skrive i chatten på hjemmesiden eller ved at maile til os på [email protected].

  • Når du sover, får kroppen mulighed for at restituere og producere de hormoner, som er vigtige for dit velbefindende - og derfor er det vigtigt, at du får tilstrækkeligt med søvn hver dag.

  • Som udgangspunkt har en person over 17 år brug for ca. 7-9 timer søvn hver nat. Hvis du eksempelvis er syg eller er meget stresset, kan det være en god idé at sove lidt ekstra, da kroppen restituerer under søvn.