Hvordan vasker man en dyne?

En dyne optager meget af kroppens fugt og sved. For at vedligeholde din dynes kvalitet og holdbarhed er det derfor vigtigt, du vasker den 1-2 gange på året — og højst 4 gange om året. Når du vasker din dyne, fjerner du nemlig husstøvmider og bakterier, hvilket er med til at sørge for, du opretholder et frisk og rent sovemiljø, så du kan sove trygt og godt om natten.

Sådan lufter du din dyne

Har du tendens til at svede meget om natten, kan du med fordel lufte din dyne dagligt. Alle vores dyner dog er så åndbare, at sved og fugt uden problemer kan fordampe, men skulle du alligevel føle et behov for at lufte din dyne, er det vigtigt, du lufter den i skyggen, da dunene vil udtørre og miste deres isoleringsevne i solen.

Undgå at ryste din dyne for hårdt — og ryst altid på dynens længste led, så det korteste led vender nedad. Ellers risikerer du at beskadige de kanalvægge i dynen, der holder fyldet på plads.

Kan jeg selv vaske min dyne?

De fleste har en dundyne, hvor dynevåret er lavet af 100% bomuld, og hvis det er tilfældet, kan du sagtens selv klare dynevasken.

Du skal derimod være mere forsigtig, hvis du har en edderdunsdyne, eller hvis dynevåret er lavet af silke. I disse tilfælde vil vi anbefale dig at få dynen vasket på et vaskeri, så du ikke risikerer at ødelægge den. Vi anbefaler også, at dobbeltdyner vaskes på et vaskeri.

Overvejer du at vaske din dyne uden tørretumbler, anbefaler vi også, at du får din dyne vasket på et vaskeri. En dundyne skal nemlig altid tørres i tørretumbleren.

Sådan vasker du dundyner

  1. Sæt god tid af. Det kan nemt tage mellem 5-8 timer at vaske og tørre en dyne.
  2. Anvend en vaskemaskine med en kapacitet på min. 7 kg.
  3. Vask kun én enkeltdyne i størrelsen 140x200 eller 140x220 ad gangen.
  4. Kontroller altid dynens vaskeanvisninger, da der kan være særlige forhold at tage højde for i forbindelse med visse dundyner.
  5. Vælg det rigtige vaskemiddel til dundyner. Brug enzymfrit vaskemiddel og ingen skyllemiddel. Bruges der vaskemiddel med enzymer, vaskes dunenes naturlige fedtlag (lanolin) af, hvorefter de falder sammen og taber isoleringsevne.
  6. Vask på et skåneprogram med lav centrifugering.
  7. Vask på 60 grader, da mider kan leve i op til 55 grader.

Sådan tørrer du dundyner

  1. Dynen skal altid i tørretumbler efter vask, da dun ikke kan lufttørre. Det er vigtigt, de bliver helt tørre, så de ikke mugner. Sker det, må dynen ud.
  2. Tørretumbleren skal gerne have en kapacitet på min. 8 kg, så dynen ikke klumper sammen.
  3. Dynen må aldrig tørretumbles på mere end 60 grader, og det kan tage helt op til fem timer, inden dynen er helt tør.
  4. Brug tennisbolde eller lignende, som kan "banke" dunene og sikre, at de ikke klumper sammen. Vi anbefaler 2-3 tennisbolde.
  5. Tag gerne dynen ud af tørretumbleren hver 15.-20. min for at ryste den.
  6. Hvis du har mulighed for det, kan du slutte af med at hænge dynen ud i skyggen, så den bliver helt frisk. Det er vigtigt, at dynen er helt tør, inden du hænger den ud til luftning.

Tip

Det kan være svært at vurdere, hvornår dynen er helt tør. Det kan derfor være en gode ide at veje dynen inden vask og kontrollere, at den vejer det samme efter tørretumbling.

Sådan vasker du dyner, der ikke indeholder dun

Hvis du har en dyne med syntetisk fyld, skal du være opmærksom på, at du bør halvere mængden af vaskemiddel i forhold til, hvad man ville bruge til en dundyne. Husk også at undlade skyllemiddel.

Så ofte bør du skifte din dyne

Hvor ofte du bør skifte din dyne, afhænger af slitagen på den. Dog anbefaler vi, du udskifter din dyne efter 5-10 år. Her er 3 tegn på, at det er tid til at udskifte din dyne:

  • Dynen er flad og klumpet efter dynevask
  • Dynen er er blevet gul
  • Stoffet virker mørt, og dynen drysser mange fjer, når du skifter sengetøj. Dette kan være tegn på, at der er hul i dynen, og du bør derfor anskaffe dig en ny.

Hos Bedre Nætter forhandler vi et bredt udvalg af dundyner, så du nemt kan finde den dyne, der passer til dig — uanset om, du har tendens til at have det varmt eller koldt.

  • Det afhænger af, hvilket dun, der er i din dyne. Hvis du har en dundyne, som er lavet af 100% bomuld, så kan du sagtens vaske din dyne. Har du til gengæld en edderdunsdyne eller en dyne med dynevår af silke, bør du helst undgå at vaske dynen.

  • Når du vasker din dyne, skal du altid sørge for at smide den i tørretumbleren - dun kan nemlig ikke lufttørre. Hvis dunene ikke bliver helt tørre, vil de derfor mugne - også kan dynen ikke længere bruges.