Hvordan skal jeg vaske min dyne?

For at sikre et friskt og rent soveklima er det altafgørende, at du af og til vasker din dyne, så mider og bakterier ikke udvikler sig. Dyner optager utrolig meget af kroppens fugt og sved i løbet af natten, og derfor skal dyner vaskes løbende for at holde sig friske.

Vi anbefaler, at du vasker din dyne to gange om året. Hvis du har tendens til at svede meget om natten, kan du med fordel lufte din dyne dagligt. Alle vores dyner er så åndbare, at sved og fugt uden problemer kan fordampe. Når du lufter din dyne, skal det altid ske i skyggen, da dunene ellers vil udtørre og miste deres isoleringsevne.

Du kan desuden med fordel regelmæssigt ryste din dyne for at holde den frisk. Undgå at ryste for hårdt og ryst altid på dynens længste led, så det korteste led vender nedad. Ellers risikerer du at beskadige de kanalvægge i dynen, der holder fyldet på plads.

Kan jeg selv vaske min dyne?

De fleste har en dundyne, hvor dynevåret er lavet af 100% bomuld, og hvis det er tilfældet, kan du sagtens selv vaske din dyne. Du skal derimod være mere forsigtig, hvis du har en edderdunsdyne, eller hvis dynevåret er lavet af silke. I disse tilfælde vil vi anbefale dig at få dynen vasket på et vaskeri, så du ikke risikerer at ødelægge den. Vi anbefaler også, at dobbeltdyner vaskes på et vaskeri.

Sådan vasker du dundyner

 1. Anvend en vaskemaskine med en kapacitet på min. 7 kg.
 2. Vask kun én enkeltdyne (140x200/220) ad gangen. 
 3. Kontroller altid dynens vaskeanvisninger, da der kan være særlige forhold at tage højde for i forbindelse med visse dundyner.
 4. Brug enzymfrit vaskemiddel og ingen skyllemiddel. Bruges der vaskemiddel med enzymer, vaskes dunenes naturlige fedtlag (lanolin) af, hvorefter de falder sammen og taber isoleringsevne. 
 5. Vask på et skåneprogram.
 6. Vask på 60 grader. Dette anbefales, da mider kan leve i op til 55 grader. 

Sådan tørrer du dundyner 

 1. Dynen skal ALTID i tørretumbler efter vask, da dun ikke kan lufttørre. Det er vigtigt, de bliver helt tørre, da de ellers vil mugne, og dynen inden længe må smides væk.
 2. Tørretumbleren skal have en kapacitet på min. 8 kg. Hvis kapacitet er mindre, skal tørretumblingen afbrydes med jævne mellemrum, så dynens placering i maskinen kan ændres.  
 3. Dynen må aldrig tørretumbles på mere end 60 grader, og det kan tage helt op til fem timer, inden dynen er helt tør. 
 4. Brug tennisbolde eller lignende, som kan "banke" dunene og sikre, at de ikke klumper sammen. Vi anbefaler 2-3 tennisbolde. 
 5. Hvis du har mulighed for det, kan du slutte af med at hænge dynen ud i skyggen, så den bliver helt frisk. Det er vigtigt, at dynen er HELT tør, inden du hænger den ud til luftning. 

Sådan vasker du dyner, der ikke indeholder dun 

Hvis du har en dyne med syntetisk fyld i stedet for dun, skal du være opmærksom på, at du med fordel kan halvere mængden af vaskemiddel i forhold til, hvad man ville bruge til en dundyne. Husk også at undlade skyllemiddel.

Luft desuden din syntetiske dyne så ofte som muligt.