< Tilbage til artikler

10 ting, du ikke vidste om at gabe

Vi kender det alle sammen. De øjeblikke, hvor vi gaber helt ukontrolleret midt i en samtale eller alene bag computerskærmen. Gabet er nemlig en refleks, vi ikke selv kan styre.
Der findes mange bud på, hvorfor vi gaber. Men inden vi dykker ned i forskningen bag det, starter vi ud med 10 facts om gab, som du garanteret ikke kender:

 1. Vi gaber ikke, når vi sover.
 2. Jo ældre vi bliver, jo mindre gaber vi.
 3. Fostre gaber i livmoderen fra 11. uge.
 4. Gab smitter mellem mennesker, men blandt dyr gælder det kun for chimpanser.
 5. Blinde mennesker gaber, hvis de hører et gab.
 6. Folk med autisme bliver ikke nær så påvirket af at se andre gabe.
 7. At gabe kan mindske følelsen af stress og øge følelsen af velvære.
 8. Gab smitter særligt mellem folk, der kender hinanden godt.
 9. Vi gaber mest, når vi bevæger os fra kulde til varme.
 10. Du gaber ofte, når du læser ordet “gab” - fik du i øvrigt læst hertil uden at gabe?

Gabet har været et populært forskningsområde gennem årene, men alligevel er søvnforskerne stadig i tvivl om, hvorfor vi gaber. Der er dog bred enighed om, at gab er tæt forbundet med at være træt og døsig.

Frisk luft og fornyet energi

I ét studie viser resultaterne, at vi måske gaber for at sænke temperaturen i hjernen. Det er vigtigt, for på den måde holdes hjernen og resten af kroppen frisk og vågen.

Bedre kognitiv funktion

Andre studier konkluderer, at gab er nødvendigt, fordi det øger blodtilstrømningen til hjernen. Det giver blandt andet bedre hukommelse og koncentration. Måske er det også derfor, at mange siger, at gab giver ilt til hjernen. Det sidste er dog en konklusion, der bliver afvist i forskerkredse.

Et tegn på empati

Der er flere undersøgelser, der peger på, at vi gaber for at udvise empati for vores omgivelser, og på den måde fungerer gabet som en slags social mekanisme. Nogle forskere mener endda, at gabet er udviklet tilbage i urtiden, hvor vi ikke havde noget sprog at kommunikere med.

Vi bliver godt tilpas

En anden udbredt konklusion er, at vi muligvis føler trang til at gabe for at udløse dopamin til hjernen, så vi kan få følelsen af glæde, velvære og psykisk velbehag.

Der er altså mange teorier omkring, hvorfor vi gaber - og dem, vi har listet op her, er bare nogle af dem.

 • Søvnforskere er stadig i tvivl om, hvorfor vi gaber. Nogle studier siger, at gabet sænker temperaturen i hjernen, så vi holder os vågne. Andre siger, at det øger blodtilstrømningen til hjernen, og dermed forbedrer hukommelse og koncentration. Det er også muligt, at vi gaber for at udløse dopamin til hjernen, hvilket giver en følelse af glæde og velvære.

 • Gab er komplet harmløst, men hvis du af den ene eller anden grund vil undgå at gabe, kan du prøve at tage et par dybe vejrtrækninger. Du kan også rejse dig op og bevæge dig lidt rundt, og eventuelt gå udenfor, hvilket køler dig ned og dæmper trangen til at gabe.

 • 100 nætters prøve
 • Unikke senge
 • Gratis levering