Hvordan sover jeg bedre om natten?

< Tilbage til guides

Få vores 5 bedste råd til en bedre nattesøvn

Vi vil selvfølgelig alle sammen gerne have en god og udhvilende nattesøvn. Desværre er der en lang række ting, der kan ødelægge din nattesøvn, vække dig og generelt bare forstyrre, mens du sover.

Så hvis du er træt af at tælle får, kan du med fordel læse med her. Vi har nemlig samlet en liste med fem gode råd, som du nemt kan bruge til at få mere ud af dine timer i sengen og få endnu bedre nætter - og dage.

Tip 1: Få en fast søvnrytme
Du kan forbedre din søvn markant, hvis du går i seng og står op på samme tidspunkt hver dag - også i weekenden.

Med faste sengetider vil kroppens naturlige søvnfaser tilpasse sig, så du ikke sover så tungt på det tidspunkt, hvor du skal op. Det gør, at du er friskere, når du vågner. Du vil også opleve, at en fast søvnrytme kan gøre det nemmere at falde i søvn om aftenen.

Sover du længe i weekenden, vil du ofte opleve, at det er svært at falde i søvn, når weekenden er slut, og du gerne vil tidligere i seng igen. På den måde kommer ugen nemt til at starte med, at du går for sent i seng i forhold til, hvornår du skal op - og på den måde kommer du i søvnunderskud fra starten.

Er du i tvivl om, hvor meget du bør sove, kan du læse mere her.

Tip 2: Sørg for, at din seng ikke ødelægger din søvn
Hvis du sover i en gammel seng eller en seng, der ikke passer til dig, kan det også gå ud over søvnen. Hvis ikke sengen giver den rigtige støtte, vil du ofte vende og dreje dig mere. Det kan gøre, at din søvn bliver mere overfladisk

Hvis det er rigtig slemt, kan en dårlig seng også give smerter og ubehag i både ryg og nakke - også noget der bestemt ikke er fremmende for den gode nattesøvn.

Med for eksempel en moderne kontinental seng får du 5 eller 7 komfortzoner og en fasthed, der passer præcis til din vægt. Vejer du mere eller mindre end din partner, kan hver side tilpasses individuelt, så I begge får den korrekte fasthed. Det kan være med til at give en mere rolig og behagelig søvn.

Hvis du oplever, at du ofte sover rigtig godt på hoteller med gode senge, kan det være et praj om, at det er på tide at skifte din egen seng ud.

Tip 3: Sover du i de rigtige omgivelser?
Lys, larm og forkert temperatur er store syndere, når det komme til dårlig nattesøvn. Vores hjerne producerer det vigtige søvnhormon melatonin, der hjælper os med at sove godt om natten. Men både lys fra skærme før sengetid eller gadelampers skær gennem gardinerne kan være med til at forstyrre din produktion af melatonin. Derfor er det vigtigt, at du sover i et helt mørkt rum. Det er også en god idé at begrænse din skærmtid lige før sengetid, da apparaternes blå lys forstyrrer dit biologiske ur og melatonin-produktion.

Et soveværelse med meget larm er, måske ikke så overraskende, heller ikke sundt. Det kan ofte være svært selv at styre, men hvis du har mulighed for det, så lad være med at sove i et rum, der vender ud til en større vej.

Tip 4: Drop kaffen
Bare rolig - du kan stadig nyde en god kop kaffe. Men det er en rigtig god idé at holde sig fra kaffe, sort te eller cola efter klokken 17.

Hvis du drikker rigtig meget kaffe først på dagen, kan det også forstyrre nattesøvnen.

Det er også bedst ikke at drikke for meget vand lige inden sengetid, da det ofte vil resultere i natlige toiletbesøg, der forstyrrer søvnen. Det samme gælder alkohol.

Tip 5: Få styr på din snorken
Mange af os kan have en tendens til at snorke nogen gange - især mænd og i takt med at vi bliver ældre. Både din egen, men også en partners snorken, kan have alvorlige konsekvenser for din nattesøvn - faktisk så meget, at det også kan have helbredsmæssige konsekvenser.

Snorker du, kan det nogen gange hjælpe, hvis du holder op med at sove på ryggen. Har du problemer med at snorke, anbefaler vi, at du læser vores guide til at undgå snorken og søvnapnø.

Kilder:
Vidensråd for forebyggelse: Søvn og sundhed (2015)
Harvard Health Publishing: Better sleep, naturally (2019)
Healthline: 17 Proven Tips to Sleep Better at Night (2. november 2018)

Kontinentalsenge til en god nattesøvn
Jupiter Wood

As low as 7.499,00 kr. Førpris 14.999,00 kr.

Atlas Wood

As low as 14.999,00 kr.

Atlas

As low as 14.999,00 kr.

Elevationssenge til en god nattesøvn
Senses Natural

As low as 33.999,00 kr.

Jupiter Wood

As low as 10.999,00 kr. Førpris 20.999,00 kr.

Jupiter

As low as 20.999,00 kr.

Atlas Wood

As low as 20.999,00 kr.

Atlas

As low as 20.999,00 kr.

Boksmadrasser til en god nattesøvn
Senses Motion

As low as 17.999,00 kr.

Jupiter Wood

As low as 5.999,00 kr. Førpris 12.499,00 kr.

Atlas Wood

As low as 12.499,00 kr.

Jupiter

As low as 12.499,00 kr.

Senses

As low as 17.999,00 kr.

Atlas

As low as 12.499,00 kr.

  • 100 dages prøve100 dages prøve
  • PrisgarantiPrisgaranti
  • Levering til hoveddørGratis levering