< Tilbage til guides

Ondt i ryggen? Vi guider dig til de bedste løsninger

Senge og rygproblemer hænger uløseligt sammen på godt og ondt. En dårlig seng kan fremprovokere eller forværre rygproblemer. Omvendt kan den rigtige seng gøre underværker for din hårdt prøvede ryg og i mange tilfælde helt løse problemet, hvis du har ondt i ryggen.

Op mod hver fjerde dansker ligger i en seng, der potentielt forværrer rygproblemer. Det kan både skyldes, at din seng er gammel og udtjent, men du kan også få problemer, hvis fastheden ikke passer til din kropsvægt.

En ny seng er selvfølgelig ikke nogen garanti for at blive smertefri - men den er helt sikkert et skridt i den rigtige retning.

Så hvad skal man være opmærksom på, når man har problemer med ryggen?

  • Sørg for at din rygsøjle er lige, når du ligger i sengen.
  • Invester i en god hovedpude med den korrekte højde.
  • Sørg for at din seng ikke er for lav.
  • Overvej en elevationsseng, som du kan justere til dine behov.

Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort - så her følger en guide til, hvordan du nemmest klarer de forskellige punkter.

Korrekt støtte for rygsøjlen
Når man bøvler med ryggen, bliver det ekstra vigtigt, at sengen yder den støtte, man har brug for. Når man ligger på siden, skal man helst have en så lige rygsøjle som muligt - noget, der som regel er umuligt, hvis sengen er for hård eller for blød.

For de fleste vil problemet være, at de sover på en for blød madras, og mange vil have gavn af en fastere madras, der sikrer en mere lige rygsøjle. Du kan prøve at lægge dig i din nuværende seng og så få en til at se og føle, om din rygsøjle er lige - er den ikke det, er det værd at overveje, om det er tid til en ny seng.

Her hos Bedre Nætter er vores senge tilpasset din vægt, så du får den korrekte støtte. Ved dobbeltsenge (på mindst 160 cm i bredden) er det også muligt at få individuel fasthed i hver sin side af sengen. Det er en rigtig god idé, hvis du deler sengen med en partner, der ikke vejer det samme som dig selv.

Hvis du har en kiropraktor eller lignende, kan det være en god idé at tage dem med på råd - de kan ofte vejlede om, hvis du har brug for en ekstra fast eller blødere seng end normalt.

Rygproblemer

Få den rigtige hovedpude

Der er ikke noget værre end at vågne op med en stiv og øm nakke, fordi hovedet har ligget forkert. Men en for høj eller lav pude kan også give problemer for resten af kroppen.

Derfor er det vigtigt at give hovedpuden den opmærksom, den fortjener. Tykkelsen på puden skal tilpasses efter din krop og den sovestilling, du foretrækker. Din nakke skal gerne holdes i samme position, som når du står ret op.

Det betyder, at hvis du sover på maven, skal du ofte bruge en lidt tyndere pude, end hvis du sover på siden.

Vores hovedpuder fås som udgangspunkt i versionerne lav/mellem/høj. “Lav” er til dig, der sover på maven. “Mellem” er til dig, der sover på ryggen. “Høj” er til dig, der sover på siden. Man skal dog også være opmærksom på hårdheden - sover man på maven, er det en god idé at undgå en for hård pude, da det også kan øge liggehøjden.

Du kan også prøve at bemærke, hvordan du ligger, når du vågner - mange falder i søvn i én stilling og vender sig så i løbet af natten. Det betyder, at man måske sover i en anden stilling, end man tror.

Mange kan godt lide en stor, høj pude, men hvis du sover meget højt med hovedet, bør du måske overveje, om du kan vænne dig til en lidt lavere pude. Især hvis du har problemer med ryg, skuldre eller nakke.

Korrekt højde på sengen
Vi anbefaler også, at du overvejer sengens højde. En for lav seng, kan være hård at komme ned i og ud af. Her kan et godt valg være en kontinentalseng, der har en god højde, fordi den består af tre madraslag - det kan for eksempel være vores populære Venus kontinentalseng.

Den findes samtidig i forskellige hårdheder - også en +95 kilo udgave, hvis man har brug for en meget fast seng.

Overvej en elevationsseng
Det kan være en rigtig god idé at overveje en elevationsseng, da den giver en hel del ergonomiske fordele og muligheder i forhold til en almindelig seng. Hvis du har rygproblemer eller bare er træt i ryggen efter en lang dag, så er det en fantastisk god mulighed at kunne hæve fodenden, så ryggen kan slappe af. Hvis du nogen gange læser i sengen eller laver andet, hvor du sidder op, kan muligheden for at sidde korrekt med en hævet hovedende også være en fordel.

For eksempel fås vores populære Venus kontinentalseng også i en udgave med elevationsfunktion, som vil være et rigtig godt bud på en god og ergonomisk korrekt seng.

Klik her for at se mere til vores elevationssenge. 

Kilder:
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/velvaere/art5463864/Kiropraktor-En-forkert-seng-kan-forv%C3%A6rre-dine-rygproblemer

  • Det er desværre ikke uvant, at mange ofte vågner op med ondt i ryggen. Rygsmerter kan skyldes mange ting, men en dårlig seng kan i høj grad fremprovokere rygproblemer. Problemet kan dog også ligge i, at du sover med den forkerte hovedpude.

  • Vi har ofte en tendens til at vælge den bløde madras, fordi det føles mere behageligt. Problemet med en blød madras er, at den ikke sikrer en neutral position for rygsøjlen - og det er dét, som kan skabe rygsmerter. Vi anbefaler derfor, at man vælger en fastere madras, der kan sikre den optimale liggestilling.